fredag 4 maj 2012

Säg Algots det räcker

Här ett par vackra annonser från Damernas Värld 1954 och 1955.De är tryckta på baksidan på ett fint papper och en modetecknerska  har ansträngt sig för att det ska bli så vackert som möjligt
Algots var en av de ledande klädtillverkarna i Sverige.Överallt fanns det fabriker som tillverkade kläder .I Nässjö fanns Carlsunds som sydde kappor och Rang som sydde herrkostymer.
Dessa fabriker gav många arbetstillfällen för unga flickor som slutat skolan vid 14 års ålder.De stannade några år tills de gifte sig och då fick nästa årskull jobb.Detta var före slit och slängtiden.Då köpte man ett plagg av god kvalité och använde det länge.
Den som inte hade råd att köpa färdigsytt fick sy själv.Man kunde köpa tyg i metervara men om man hade ännu mindre resurser fick man sy om ett gammalt plagg.Det fanns också hemsömmerskor som sydde åt dem som inte kunde sy själva.
I en gammal köksalmack från 50-talet läser man hur mycket en husmor kunde spara genom att sy själv.Nu är hemsömnad en exklusiv lyx då massproducerade kläder från utlandet är så billiga.
Numera vet man ju inte vilka gifter som finns i kläderna och
 det är skrämmande när man ser på TV  från tillverkningen.
Indiska arbetare utsätts för stora hälsorisker bara för det är modernt att köpa slitna jeans.Med tanke på det fina hantverk som konfektion var förr så förstår man ju att en del av nutidens unga gärna köper vintage,Tyvärr finns det inte så mycket kvar.Mina 50-talslklänningar klippte mamma till mattrasor.Hon vävde mattor som jag fick till mitt hem.Naturligt återbruk som vår föräldrageneration
praktiserade.De hade upplevt brist på allt under krigsåren så de lät inget förfaras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar